Blog

Πώς το Design επηρεάζει τη ζωή μας;

Το Design έχει βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, σπάνια το σκεφτόμαστε …

Πόσο σημαντικό είναι το design στην καθημερινότητά μας; Τι είναι το design; Πώς επηρεάζει τις κοινωνικές και προσωπικές μας αντιλήψεις;

Πριν καταλάβουμε τι είναι πραγματικά το design, είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε τον εαυτό μας πώς απορροφούμε τις πληροφορίες. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο είναι μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας. Η αίσθηση, η ακοή, η γεύση, η οσμή και η αφή, αυτές οι ανεξάρτητες αισθήσεις επιτρέπουν στο μυαλό μας να καταλάβει καλύτερα το περιβάλλον μας. Ανάλογα με τον τύπο της εμπειρίας, οι αισθήσεις μας συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε αντιλήψεις ενώ παράλληλα δίνουν το έναυσμα για να έχουμε συναισθήματα. Καθώς προχωρούμε στη ζωή, αρχίζουμε να χτίζουμε μια βιβλιοθήκη εμπειριών, τις οποίες θυμόμαστε για να μας βοηθήσουν να λάβουμε γρήγορες αποφάσεις. Αυτές οι αισθητήριες εμπειρίες μας βοηθούν να πλοηγούμε στη ζωή, δουλεύοντας στενά μαζί με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όπως το περιβάλλον, η ηλικία, οι πεποιθήσεις (προσωπικοί συσχετισμοί) και οι επιρροές (κοινωνικές, διασημότητες, φίλοι).

Τώρα, χωρίς να βρεθούν λεπτομέρειες για τη γνωστική ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη για τα ανθρώπινα συμπεριφορικά πρότυπα, σε ένα βασικό επίπεδο είναι πολύ εύκολο να δούμε πώς οι παραπάνω αισθήσεις και οι πρόσθετοι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τις επιλογές μας. Οι σχεδιαστές και έμποροι εδώ και δεκαετίες έχουν συντονίσει τους τρόπους να το κάνουν αυτό, τοποθετώντας προϊόντα, υπηρεσίες, ψυχαγωγία και ακόμα και τον πολιτισμό για να αποκτήσουν μέγιστη δέσμευση.

 

Τι είναι το design;

Ας αρχίσουμε με τον ορισμό του λεξικού για το design: σκοπός ή σχεδιασμός που υπάρχει πίσω από μια ενέργεια, γεγονός ή αντικείμενο.

Η λέξη «σχεδιασμός» μπορεί να έχει πολλούς ορισμούς, αλλά συνήθως πρόκειται για δύο πράγματα – το σχεδιασμό με στόχο να βρεθούν λύσεις ή τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό. Και οι δύο μορφές σχεδιασμού έχουν βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να ξεπεράσει τον σύγχρονο κόσμο. Η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε το σχεδιασμό ως εκφραστικό σύστημα καθώς και μια διαδικασία για την ανάπτυξη λύσεων είναι εμφανής σε όλη την πορεία μας από τα πρωτόγονα στάδια.

Ο σχεδιασμός που βασίζεται στη λύση είναι δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Ο σχεδιαστής αναγνωρίζει ή κατανοεί μια ανάγκη, στη συνέχεια, θέλει να βρει λύσεις. Αυτό γίνεται μέσα από μια δημιουργική διαδικασία, μελετώντας τα περιβάλλοντα, τους ανθρώπους, υπολογίζοντας τι λείπει και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Ανάπτυξη πολλών ιδεών, πρωτοτύπων και δοκιμών για να διαπιστωθεί αν πράγματι λειτουργούν. για μένα αυτό είναι σχεδιασμένο με λύσεις – όπου ο σχεδιασμός διευκολύνει την ανάγκη ή το σκοπό.

Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός είναι λίγο διαφορετικός. Είναι αυτοεκφραστικό, συναισθηματικό, αφηρημένο και υποβλητικό. Πρόκειται για μια διαδικασία πειραματισμού που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα από πινελιές σε μεγάλα γλυπτά σιδήρου, για να μεταφέρει το μήνυμα των δημιουργών. Αυτή η μορφή σχεδιασμού απαιτεί από το κοινό να συμμετέχει στην αφήγηση και να συμμετέχει σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός γεννάται από την επιθυμία μας να ανυψώσουμε τις εμπειρίες μας, είτε αυτό είναι σε πρακτικό είτε συναισθηματικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός μας ενθαρρύνει να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε, είναι μια διαδικασία που είναι χαραγμένη στο DNA μας ως είδος. Τα άτομα που κατάφεραν να συντονίσουν τη δημιουργική και περίεργη φύση τους κατάφεραν πάντα να δουν τα πράγματα από μια ελαφρώς διαφορετική προοπτική.

Καθώς ο σχεδιαστής κατανοούσε τόσο τη λύση όσο και τη συναισθηματική εμπλοκή του σχεδιασμού, ποτέ δεν ήταν πιο σχετική. Με πληροφορίες τώρα στους καταναλωτές και το ακροατήριο, οι γραφίστες εργάζονται σκληρότερα για να δημιουργήσουν ισχυρότερα επίπεδα εμπλοκής. Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους τρόπους σύνδεσης, πείθωσης και επιρροής.

 

Πώς επηρεάζει ο σχεδιασμός την καθημερινότητά μας;

Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, ο σχεδιασμός μας περιβάλλει και μπορεί να βρεθεί στα πιο μικρά μέρη και αντικείμενα. Ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο που βρίσκεται δίπλα σας, το τηλέφωνο στο χέρι σας, την επιγραφή έξω από το παράθυρό σας, τον ιστότοπο που περιηγείστε. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν εκτελεσθεί προσεκτικά από κάποιους σχεδιαστές. Ο σχεδιασμός μας βοηθά να εμπλακούμε, μας κρατά συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας βοηθά να κατευθυνθούμε στον δρόμο μας μέσα από φυσικούς και ψηφιακούς χώρους.

Ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται για την επικοινωνία, ανάλογα με το ποιοι είμαστε – μπορεί να επηρεάσει την κατανόηση της συμπεριφοράς και των δημογραφικών στοιχείων. Έχει την εξουσία να πείσει και να ενισχύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οπουδήποτε συναντάμε τη γλώσσα σε γραπτή μορφή, βλέπουμε το έργο των σχεδιαστών γραμματοσειρών και τυπογραφικών στοιχείων που δεν επηρεάζει (ή όχι) την αντίληψή σας για το τι διαβάζετε. Ο γραφικός σχεδιασμός επηρεάζει και ενισχύει την αφοσίωση του brand μας στα προϊόντα που αγοράζουμε, στους χώρους που ψωνίζουμε και ψωνίζουμε. Η οπτική γλώσσα, ο τόνος της φωνής, οι εικόνες και τα χρώματα έχουν κατασκευαστεί προσεκτικά ώστε να φτάσουν σε εσάς, τον αναγνώστη, με συγκεκριμένη σειρά.

Από τη βιομηχανική, την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι το σχεδιασμό επικοινωνίας, οι καλοί σχεδιαστές έχουν καταλάβει την ανάγκη να συνδέσουν τη δημιουργία τους με τα βασικά στοιχεία των ανθρώπινων δεσμεύσεων. Αν δεν ενισχύσει τον φυσικό κόσμο μας ή δεν εμπλακεί μαζί μας συναισθηματικά, τότε δεν είναι τίποτε άλλο παρά ιδέες …

Τα αποτελέσματά του είναι σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα ή υποσυνείδητα. Το αν είναι καλό ή κακό είναι αμφισβητήσιμο, αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε τη σημασία που παίζει στις εμπειρίες μας από τον κόσμο μας.

Ο σχεδιασμός (ο γραφιστικός σχεδιασμός στην περίπτωσή μας) είναι κάτι περισσότερο από όμορφες εικόνες και φανταχτερές γραμματοσειρές. Είναι χρόνια κατανόησης και πειραματισμού, εκμάθησης των απαραίτητων μέσων, και γνώσης του τι λειτουργεί και τι όχι.

Ο σχεδιασμός είναι προσεκτικά σχεδιασμένος και καταμετρημένος, οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε την αγαπημένη σας διαφήμιση ενώ παρακολουθείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα, αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε “γιατί;”

There are no comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart